• СЪЗДАДЕНА: София, България
  • СТИЛ: пънк рок
  • АКТИВНИ ГОДИНИ: 1998 – до момента

„Уикеда“ е българска музикална група, създадена в Божурище през 1998 г. Стилът им, който трудно може да се определи дори и според самите музиканти, представлява хибрид от рокскарегефънкпънк и други стилове. По-известни парчета на групата са – „А ние с Боби двамата пием кафе“, „Уиски с фъстъци“ и „Мари-Анна“.

На 10 юни 2018 г. фронтменът на групата Ерол Ибрахимов обявява разпадането на групата на личния си профил във Фейсбук. За 20 години на сцена Уикеда постигат значителен успех и оказват голямо влияние върху родните групи и музикалния вкус в България.

Групата съществува с това име и концепция от 1998 г. и е сформирана от Ерол Ибрахимов, Росен Григоров и Михаил Михайлов. Преди това тримата са свирили заедно в няколко групи със стилово ориентиране към траш музиката, но с времето решават да се захванат с нещо по-различно, като звучене. Името „Уикеда“ избират от английското „wicked“, защото едновременно може да има и негативен и позитивен превод.

Още през същата година Уикеда започват да записват авторски парчета и не след дълго подписват договор с „AveNew Productions“. Така през 1999 г. на пазара излиза дебютният им албум „Революция“ под формата на касета и по-късно диск. Парчето „А ние с Боби двамата пием кафе“ бързо придобива популярност и оглавява челни места в класациите седмици наред, а списание „Нов Ритъм“ избира албума за един от 35-те най-добри български албума на всички времена. Първият им клип е сниман в Божурище, в едно от известните по онова време заведения.

Следват изяви по клубове и фестивали, а през 2000 г. записват и втория си албум „Затова, защото…“, който не отстъпва по-успех с 20 000 продадени копия. Към сингъла „Уиски с фъстъци“ е записан и официален видеоклип.

Третият албум на групата излиза през 2001 г. под лейбъла „Vitality Music Ltd.“. Дискът представлява комбинация от стари и нови парчета и се казва „… дотук“. Издаването му е подкрепено с турне в Европа (Чехия, Германия, Унгария), като още по време на турнето групата пуска сингъл от предстоящия си албум „Осъзнай се класово“. Песента „Обичам“ е включена в саундтрака към филма „Пансион за кучета“ (2001).

Четвъртият албум е издаден през 2003 г. от „Trivalent Production Ltd.“ и съдържа 10 изцяло нови парчета и 1 бонус трак с едноименното парче от албума на английски език.

Петият и последен албум на Уикеда излиза през 2004 г. и е съставен почти изцяло от парчета на английски език.

През годините групата претърпява леки промени в състава и прави многобройни концертни изяви в страната и извън нея.

Ерол Ибрахимов

БАС, ВОКАЛ, КОМПОЗИТОР, ТЕКСТОПИСЕЦ

Росен Григоров

ВОКАЛ, КИТАРА

Сандо Сандов

ТРОМПЕТ, БЕК ВОКАЛИ

Александър Борисов

ТРОМБОН, БЕК ВОКАЛИ

Продуктът бе добавен във вашата количка