• СЪЗДАДЕНА: София, България
  • СТИЛ: death and thrash metal
  • АКТИВНИ ГОДИНИ: 1997 – до момента

Hyperborea е метъл група от София, България, основана през 1997 г. Стилът им е смесица между death и thrash metal, като групата непрекъснато се развива от олдскуул към по-технично звучене. Групата е свирила на многобройни концерти в България в продължение на 25 години. Откривала е за много death metal групи на концертите им в България, като Obituary, Arch Enemy, Asphyx, Cancer, Angel Witch, Vader, Crematory, Pungent Stench.

През 2001 г. Hyperborea издава първото си демо, наречено “Catharsis”. През 2003 г. влизат в “Graffitti Studio” и “M&D Studio” за дебютния си албум “Architecture of Mind“, който излиза от лейбъла “Butchery Music” през 2004 г. Групата промотира албума в България, както и в “Club A” в Букурещ, Румъния. В периода 2004 – 2007 г. Hyperborea подготвя материала за втория си студиен албум “Cryogenic Somnia“, като същевременно не изоставя концертната си дейност.

През 2007 г. вторият им албум “Cryogenic Somnia” е записан в “Graffitti Studio” и е издаден от “Counter Attack Productions”. Той е класиран за албум на годината от читателите на водещото метъл списание “Pro-Rock”, а също така получава висока оценка от множество чуждестранни медии. Групата открива концерта на Crematory през 2008 г. и участва в първото издание на румънския фестивал Ost Mountain Fest през 2010 г. (Бустени, Румъния). През следващите години Хипербореа спорадично участва в различни концерти и фестивали в България и Гърция.

През 2017 г. Hyperborea подписват договор с испанския лейбъл “Art Gates Records” за издаване и разпространение на трети студиен албум по целия свят. В началото на 2019 г. влизат в “Renewsound Studio”, за да запишат материала, който са създали през предходните години. Третият им студиен албум се нарича “Umbra” и е официално издаден на 15 ноември 2019 г. чрез “Art Gates Records”. “Umbra” също получава високи оценки от над 20 ревюта от чуждестранни медии. За съжаление групата не успява да го промотира адекватно на концерти, поради пандемията от Covid-19.

Hyperborea са сред инициаторите на идеята да се правят ежегодни концерти “Трибют за Чък Шулдинър” в България, които се провеждат и до днес всяка година в чест на кончината на легендарния музикант Чък Шулдинър (Death, Control Denied). Hyperborea и Група Х организират първия “Tribute to Chuck Schuldiner” в София на 21.12.2001 г., само седмица след смъртта на Чък. През следващите години Hyperborea участват и в няколко концерта “Tribute to Chuck Schuldiner”.

 

 

 

 

 

 

 

Данчо Иванов

ВОКАЛ

Йордан Кънчев

КИТАРА

Андрей Андронов

КИТАРА

Владо Иванов

БАС

Антонис Трохопулос

БАРАБАНИ

Продуктът бе добавен във вашата количка